Kodėl juodas darbas neapsimoka

„Nedirbk už juodus pinigus“, – toks paprastas patarimas. Bet jei ketinate vis vien dirbti, galbūt todėl, kad neturite pasirinkimo, turėtumėte žinoti visas rizikas. Per 2023 metus Lietuvoje buvo užfiksuoti 1 940 nelegaliai dirbantys asmenys, tačiau spėjama, kad tokių žmonių mūsų šalyje yra daug daugiau. Ir toli gražu ne tik statybų, sveikatingumo ir žemės ūkio srityse.

Kodėl egzistuoja nedeklaruojamas darbas?

Visiems aišku, kodėl nesąžiningi darbdaviai mėgsta nelegalų darbą — nemokami nei mokesčiai, nei rinkliavos. Be to, nėra jokių dokumentų, pareigų ar įsipareigojimų, tokių kaip bandomasis laikotarpis, įspėjimo laikotarpis ar mokamos atostogos. Ir kol viršininkai turi pakankamai norinčių dirbti, jiems nereikia per daug tuo rūpintis.

Žodinis susitarimas ir grynieji pinigai gali vilioti ir pačius darbuotojus. Pavyzdžiui, tie, kurie iš oficialiai uždirbtų pinigų turėtų mokėti skolas ir netesybas. Arba oficialiai bedarbiams, kurie nenori prarasti paramos dėl nedidelių papildomų pajamų. Ir galiausiai taip pat tiems, kuriems sunku susirasti normalų darbą ir labai trūksta pinigų.

Bet koks darbas be darbo sutarties yra juodas. Taip pat neteisėtas, jei oficialiai dirbate už minimalų atlyginimą, o likusią dalį gauni grynais.

Juodojo darbo rizika ir trūkumai

Niekas už jus nemoka socialinio ir sveikatos draudimo – kol darbo santykiuose už jus abu draudimus moka darbdavys, dirbant nelegalų darbą tai priklauso nuo jūsų. Jei neprisidėsite, tuomet nenustebkite, kai pritrūks stažo iki teisės gauti pensiją. Ateityje taip pat galite neatitikti bedarbio pašalpos ir tėvystės pašalpos sąlygų.

Be sutarties neturite jokių garantijų – darbdavys laiko jus savo rankose, jis gali atleisti jus iš darbo bet kurią minutę. Kilus grėsmei negauti pinigų, jums gali tekti sutikti su darbo sąlygomis, su kuriomis kitu atveju niekada nesutiktumėte.

Pamirškite apie išmokas darbuotojams – jokio bandomojo ir įspėjimo laikotarpio, apmokamų atostogų, nedarbingumo atostogų, kompensacijų dėl sužalojimų darbe ir panašiai. Išmokos, kurios suteikiamos pagal įstatymą dirbant bet kokį oficialų darbą, net ir mažiausiai apmokamą, jums nepriklausys.

Niekas jums nepadės – jei darbdavys nevykdo susitarimų, vėluoja sumokėti arba visiškai jus apgauna, jūs negalite tiesiog kreiptis į policiją ar kitas valdžios institucijas.

Kaip išbristi iš šešėlinės ekonomikos

Nebijokite teirautis apie savo darbo teises, pavyzdžiui VMI https://www.vdi.lt/Forms/Nelegalus_pranesk.aspx arba telefonu (8 5) 213 9772. Niekada nesileiskite verčiami dirbti šešėlinėje ekonomikoje – gali atsitikti taip, kad galiausiai būsite už tai atsakingas.

nelegalus darbas 2
Savaitė nematomiesiems: geras poelgis nieko nekainuoja

Savaitė nematomiesiems: geras poelgis nieko nekainuoja

Vaikų auginimas be partnerio, ilgalaikiai finansiniai sunkumai, rūpinimasis neįgaliu giminaičiu, minimalus laikas sau, vienatvė. Kartais žmogui reikia nemažai ryžto ir kantrybės, kad viską pajėgtų susitvarkyti vienas. 

Perdegimo sindromas ir kaip jį valdyti

Perdegimo sindromas ir kaip jį valdyti

Ar jaučiatės išsekęs? Nuolat patiriate spaudimą? Galbūt tai tik momentinė nuotaika ir su laiku ji praeis. Bet galbūt tai yra perdegimas ir turėtumėte į tai atkreipti dėmesį.

Kaip išlaikyti formą senatvėje? Patarsime

Kaip išlaikyti formą senatvėje? Patarsime

Planuokite savo veiklą iš anksto, susitikite su žmonėmis, ugdykite pomėgius. Pasidomėkite vykstančiais renginiais ir veiklomis jūsų vietovėje ir pasistenkite grįžti prie pomėgių, kurie jus džiugina.

Kelionė su vaikais: kaip tuo mėgautis neišleidžiant daug pinigų?

Kelionė su vaikais: kaip tuo mėgautis neišleidžiant daug pinigų?

Šeštadienis jums laisva diena, bet nėra papildomų pinigų, kuriuos galėtumėte panaudoti šeimos kelionei? Išlaidos transportui, maistui restorane ar vaikiškiems atrakcionams yra didesnės nei anksčiau. Tačiau yra keletas būdų, kaip praleisti dieną su vaikais neišleidžiant daug pinigų.

Kaip mėgautis pensija? Padės ne tik senjorų klubas

Kaip mėgautis pensija? Padės ne tik senjorų klubas

Vienatvė, liūdesys, nuobodulys. Arba taip pat nauja pradžia, džiaugsmas, išgyvenimai. Pensinis amžius gali atnešti jums abi patirtis. Tai daugiausia priklauso nuo jūsų, kokį kelią pasirinksite. Paruošėme keletą patarimų, kurių pagalba jūsų senatvė neatrodys tokia niūri.

Kaip sutaupyti maistui? Štai 7 naudingi patarimai

Kaip sutaupyti maistui? Štai 7 naudingi patarimai

Kainoms kylant, dabar visi ieško būdų, kaip sutaupyti. Nedaug žmonių supranta, kad vienas iš paprasčiausių būdų sutaupyti yra atidus maisto pirkimas ir pasirinkimas. Remiantis „Europe in Data“ tyrimo duomenimis, maistui, išskyrus būstą, išleidžiama daugiausiai. Taigi, kaip galime sutaupyti maistui, nekeldami kompromisų dėl jo kokybės?

9 patarimai, kaip parašyti gerą CV

9 patarimai, kaip parašyti gerą CV

Tik 2% gyvenimo aprašymų patenka į antrąjį atrankos etapą. Geras gyvenimo aprašymas atvers Jums duris į jūsų svajonių poziciją.

Dabar labai svarbu, kad jūsų gyvenimo aprašymas būtų struktūrizuotas. Šiais laikais darbdaviai ir įdarbinimo kompanijos teikia pirmenybę būtent šio tipo gyvenimo aprašymui.