Kaip sutaupyti maistui? Štai 7 naudingi patarimai

Kainoms kylant, dabar visi ieško būdų, kaip sutaupyti. Nedaug žmonių supranta, kad vienas iš paprasčiausių būdų sutaupyti yra atidus maisto pirkimas ir pasirinkimas. Remiantis „Europe in Data“ tyrimo duomenimis, maistui, išskyrus būstą, išleidžiama daugiausiai. Taigi, kaip galime sutaupyti maistui, nekeldami kompromisų dėl jo kokybės?

1. Suplanuokite savo maitinimo planą ir atidžiai apsipirkite

Geriausias dalykas, kurį galite padaryti savo piniginei, – neapsipirkti tuščiu skrandžiu. Tačiau bus dar efektyviau, jei iš anksto užsirašysite, ko trūksta šaldytuve, ir to griežtai laikysitės. Nereikia kurti plano visai savaitei. Tiesiog sutelkite dėmesį į kelias ateinančias dienas ir užsirašykite, ką gaminsite pusryčiams, užkandžiams, pietums ir vakarienei. Tuomet apsipirkę pagal sąrašą neprisipirksite tiek daug dalykų, kurių, tikriausiai, jums net nereikia.

2. Nesigundykite nuolaidomis

Mus automatiškai traukia raudonos kainų etiketės su mažesnėmis kainomis, tačiau visada turėtumėte pagalvoti, ar pirktumėte prekę, net jei ji nebūtų išparduodama. Kartais prekių kainos dirbtinai padidinamos dar prieš nuolaidą, o matoma mažesnė kaina gali būti visai nenaudinga. Stenkitės kuo mažiau pirkti impulsyviai. Jei planavote pirkti pomidorus dar prieš išgirdę apie nuolaidą, pirkite juos. Tačiau be proto į krepšelį nedėkite krūvos maisto su nuolaida. Dažniausiai tai lemia tik tai, kad neturėsite laiko sunaudoti maisto ir jį teks išmesti.

3. Pasigaminkite užkandžius ir pietus namuose

Jei salotų dėžutę ruošite darbui, tai jums kainuos daug pigiau nei užsisakius tokias pačias salotas restorane ar įmonės valgykloje. Nereiškia, kad turėtumėte visiškai nustoti lankytis restoranuose ar valgyklose, – bet nepakenks karts nuo karto pasigaminti pietus ar užkandį namuose.

Pavyzdžiui, vakarykščių pietų likučius galite pasiimti į darbą. Tokiu būdu suvartosite maistą, kurį kitu atveju išmestumėte, o pietų meniu sutaupysite. O jei visą laiką nesugalvojate, ką gaminti, susiraskite internete apie 30 paprastų receptų, kuriuos galite pagaminti per pusvalandį ir kaitalioti visą mėnesį.

4. Nešvaistykite maisto ir gaminkite iš to, ką šiuo metu turite šaldytuve

Statistikos departamento duomenimis, kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60kg maisto. Nepamirškite, kad skanią vakarienę galite paruošti iš sumušto pomidoro, gabalėlio senesnio svogūno ir nedidelės porcijos makaronų, net jei iš pirmo žvilgsnio taip neatrodo. O jei nemokate derinti ingredientų, įkvėpimo galite pasisemti iš interneto receptų.

5. Naudokite visas maisto dalis

Norint sutaupyti, tikrai verta išmokti apdoroti visas daržovių ar mėsos dalis. Pavyzdžiui, galite surinkti daržovių likučius ir juos panaudoti kitą dieną ar konservuoti. Pirkite visą vištą, o ne vištienos kotletus. Ji ne tik jums kainuos mažiau nei apdorotos dalys, bet ir bus naudingesnė. Kaulus galite naudoti sultiniui, šlauneles ir krūtinėlę galite kepti orkaitėje, o likusį kepsnį įmaišyti į rizotą ar užšaldyti.

6. Daržas namuose

Vienas iš kitų būdų sutaupyti maistui – mažas darželis namuose ar kelios dėžės balkone. Juose galite sodinti daržoves, žoleles ir vaisius, kuriuos paprastai perkate parduotuvėje. Tereikia paruošti sėklas, žemę ir dėžutę ar kibirą.

Kokias daržoves sėti, kada jas auginti?

Pavasarį: pomidorai, agurkai, paprikos, baklažanai, ridikai, burokėliai.
Vasarą: šparaginės pupelės, kopūstai, salotos, špinatai.

Visos minėtos rūšys taip pat įprastai auginamos balkone, tad nereikia didelių plotų. Jei namuose neturite balkono, galite bent sutaupyti žolelėms. Ant palangės augs bazilikas, rozmarinas, petražolės, laiškiniai česnakai, mairūnai ar mėtos.

7. Maisto bankas

Maisto bankas yra organizacija, kuri renka maistą viešųjų kolekcijų forma ir siunčia ir dalina jį tiems, kuriems jo reikia. Jie taip pat bendradarbiauja, pavyzdžiui, su parduotuvėmis, iš kurių gauna netinkamą parduoti ar šiek tiek pažeistą maistą. Jei jums reikia pagalbos gaunant maistą, nesidrovėkite ir susisiekite su vienu iš jų.

Daugiau informacijos: maistobankas.lt ir priimk.lt

kaip sutaupyti maistui 2
Savaitė nematomiesiems: geras poelgis nieko nekainuoja

Savaitė nematomiesiems: geras poelgis nieko nekainuoja

Vaikų auginimas be partnerio, ilgalaikiai finansiniai sunkumai, rūpinimasis neįgaliu giminaičiu, minimalus laikas sau, vienatvė. Kartais žmogui reikia nemažai ryžto ir kantrybės, kad viską pajėgtų susitvarkyti vienas. 

Perdegimo sindromas ir kaip jį valdyti

Perdegimo sindromas ir kaip jį valdyti

Ar jaučiatės išsekęs? Nuolat patiriate spaudimą? Galbūt tai tik momentinė nuotaika ir su laiku ji praeis. Bet galbūt tai yra perdegimas ir turėtumėte į tai atkreipti dėmesį.

Kaip išlaikyti formą senatvėje? Patarsime

Kaip išlaikyti formą senatvėje? Patarsime

Planuokite savo veiklą iš anksto, susitikite su žmonėmis, ugdykite pomėgius. Pasidomėkite vykstančiais renginiais ir veiklomis jūsų vietovėje ir pasistenkite grįžti prie pomėgių, kurie jus džiugina.

Kelionė su vaikais: kaip tuo mėgautis neišleidžiant daug pinigų?

Kelionė su vaikais: kaip tuo mėgautis neišleidžiant daug pinigų?

Šeštadienis jums laisva diena, bet nėra papildomų pinigų, kuriuos galėtumėte panaudoti šeimos kelionei? Išlaidos transportui, maistui restorane ar vaikiškiems atrakcionams yra didesnės nei anksčiau. Tačiau yra keletas būdų, kaip praleisti dieną su vaikais neišleidžiant daug pinigų.

Kaip mėgautis pensija? Padės ne tik senjorų klubas

Kaip mėgautis pensija? Padės ne tik senjorų klubas

Vienatvė, liūdesys, nuobodulys. Arba taip pat nauja pradžia, džiaugsmas, išgyvenimai. Pensinis amžius gali atnešti jums abi patirtis. Tai daugiausia priklauso nuo jūsų, kokį kelią pasirinksite. Paruošėme keletą patarimų, kurių pagalba jūsų senatvė neatrodys tokia niūri.

Kodėl juodas darbas neapsimoka

Kodėl juodas darbas neapsimoka

„Nedirbk už juodus pinigus“, – toks paprastas patarimas. Bet jei ketinate vis vien dirbti, galbūt todėl, kad neturite pasirinkimo, turėtumėte žinoti visas rizikas. Per 2023 metus Lietuvoje buvo užfiksuoti 1 940 nelegaliai dirbantys asmenys, tačiau spėjama, kad tokių žmonių mūsų šalyje yra daug daugiau. Ir toli gražu ne tik statybų, sveikatingumo ir žemės ūkio srityse.

9 patarimai, kaip parašyti gerą CV

9 patarimai, kaip parašyti gerą CV

Tik 2% gyvenimo aprašymų patenka į antrąjį atrankos etapą. Geras gyvenimo aprašymas atvers Jums duris į jūsų svajonių poziciją.

Dabar labai svarbu, kad jūsų gyvenimo aprašymas būtų struktūrizuotas. Šiais laikais darbdaviai ir įdarbinimo kompanijos teikia pirmenybę būtent šio tipo gyvenimo aprašymui.